- Народна Воля - http://volya.if.ua -

ОПОРА – про вибори у 87-му окрузі

Posted By Модератор On 09.04.2021 @ 10:50 In ВИБОРИ | No Comments

На онлайн-брифінгу ОПОРИ, як пише «Суспільне Карпати» 7 квітня ц. р., за словами Василя Вірастюка, починаючи з першого дня, коли окружна виборча комісія почала підрахунок голосів, і Олександр Шевченко, і його довірені особи «поводили себе доволі шумно, і, місцями, нахабно».

«Це відбувалося до того моменту, коли він (Олександр Шевченко – ред.) взагалі почав погрожувати фізичною розправою деяким членам комісії. Тому все потихенько виходило з-під контролю. У той же момент я і мої офіційні представники поводили себе достатньо спокійно і тільки звертали увагу на ті порушення, які відбувалися на тій чи іншій дільниці. Сторона пана Шевченка вела себе, місцями, неадекватно і неспокійно, що насторожувало всіх», – сказав кандидат у нардепи Василь Вірастюк.

В ОПОРІ зауважили, що у період з 29 до 31 березня у приміщенні окружної виборчої комісії не було представників Вірастюка. Кандидат у нардепи пояснив відсутність тим, що тоді почали розгортатися «певні події» біля стін ОВК: «Там були представники, яких позвозив пан Олександр, – молоді люди спортивної зовнішності, які не давали нікому ні зайти, ні вийти з будівлі окружної виборчої комісії. І тому ситуація починала виходити з-під контролю. Можливо, це і збіглося, що не було моїх представників і не було мене, бо я також не міг зайти до ОВК».

Василь Вірастюк також прокоментував і присутність спецпідрозділу СБУ в приміщенні окружної виборчої комісії під час встановлення підсумків голосування зранку 1 квітня. Розпочав він із критики роботи поліцейських.

«І в мене, і в моєї команди юристів є питання, чому вони не відреагували на відео, які з’явилися у соцмережах, де один із депутатів від партії «За майбутнє» говорить про те, як робити підкуп виборців. Також є питання до правоохоронних органів, чому вони не спрацювали на дільницях, коли побачили правопорушення, які зафіксували наші спостерігачі – коли люди заходили і переодягалися по кілька разів, також намагалися проголосувати не за своїм паспортом. У нас «великі запитання» до правоохоронних органів», – сказав Вірастюк.

За словами кандидата у народні депутати, спецпідрозділ СБУ приїхав після того, як членам ОВК почали погрожувати і «коли біля будівлі з’явилися люди спортивної зовнішності, які психологічно тиснули на всіх». Ключовим, на думку Вірастюка, став дзвінок про замінування і саме тому до приміщення ОВК приїхали працівники спецпідрозділу СБУ, однак всередину вони не заходили.

«Були зовні, зробили периметр і нікого стороннього не допускали, крім самих кандидатів і їхніх представників», – прокоментував Вірастюк дії працівників СБУ.

Щодо викрадення чи вилучення бюлетенів за кандидата Шевченка Василь Вірастюк порадив звернутися до правоохоронців.

***

«Що більше ми вивчаємо цю ситуацію, то більше в нас питань до різних суб’єктів та етапів цього процесу. Моя особиста думка – незрозумілим є мовчання СБУ на звинувачення збоку Шевченка. Дійсно, можна зайняти позицію, що ми виконували свою роботу в плані певного процесу, але звинувачення лунають кожен день. Мені здається, що СБУ варто дати оперативну відповідь, чіткий фактаж, хто іде перебував», – сказав старший аналітик Олександр Клюжев. За його словами, найважливіше завдання зараз – «зробити так, щоб люди вірили результатам виборів, а ті, хто вчиняли якісь дії, були покарані».

На це кандидат у нардепи Олександр Шевченко написав у коментарях: «У всіх спецпідрозділів є камери для фіксації процесу відповідних дій! Тому СБУ все знає!».

Ольга Айвазовська (керівник ОПОРИ) запросила його все ж увімкнутися в ефір, щоб висловити свою думку. Однак Шевченко відповів, що не може це зробити технічно, але написав, що наступного разу буде присутній.

Також в ОПОРІ прокоментували роботу Центрвиборчкому. «Розгляд документів від ОВК, який відбувся на засіданні ЦВК, показав поки, на мою скромну думку, оптимістичні тенденції, що члени Центральної виборчої комісії неформально підходять до розгляду всіх обставин. Було багато змістовних питань збоку ЦВК до голови окружної виборчої комісії. Я думаю, що в такому ракурсі треба продовжувати. Тут є технічні певні пропозиції чи прохання, в тому числі, щодо оприлюднення протоколів ДВК. Але треба всі ці пропозиції співідностити з тією юридичною реальністю, яка в нас є», – каже Олександр Клюжев.

У представників ОПОРИ виникли питання і до шести протоколів з виборчих дільниць, де після перерахунку була невідповідність кінцевих даних: або бюлетні пропали, або відомості в протокол були некоректно внесені. За словами представників ОПОРИ, це – фальшування виборчої документації.

«Нас цікавить те, що відбувалося з бюлетенями, хто там був та міг втручатися у виборчу документацію. Можливо в когось є відео. Ми не говоримо про стріми, ми опрацювали їх. Важливо зрозуміти, чи є відео наявне в когось з приводу бюлетенів та кімнати, де вони були 30-го та 31-го та коли з’явилася СБУ», – каже Ольга Айвазовська.

Олександр Клюжев вважає, що також важливо вивчати і діяльність ДВК, оскільки бюлетенів немає, але збігається кількість виборців, які підписалися в списку, і кількість контрольних талонів. «Тобто, проста технологія щодо приписування виглядає дещо ускладненою. Тому всі версії треба розслідувати та вивчати всі протоколи ДВК», – мовив Клюжев.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/04/opora-pro-vybory-u-87-mu-okruzi/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.