- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Надвірнянська Гуцульщина: маршрут на 2 дні

Posted By Модератор On 25.06.2021 @ 10:36 In До відома краян | No Comments

Ще більше спільних зусиль – більше можливостей для нашої громади. Разом з управлінням культури і туризму, зокрема, його сектором туризму та рекреації, керівництво Надвірнянської міської ради попрацювали над розробкою туру вихідного дня «Надвірнянська Гуцульщина». І це тільки початок.

Надвірнянська громада – ворота до Карпат

Це справді так, адже саме тут місцевість стає горбистою, а на обрії височіють гори.

Що ж цікавого можна побачити у гостях у надвірнянських гуцулів?

Чим унікальним може захопити цей край?

Запрошуємо на дводенну гостину!

День 1: Надвірна – Гвізд – 10,8 км

Розпочинаємо наше знайомство з міста Надвірна – районного центру, в якому проведемо разом більше чотирьох годин насиченого дня. У Надвірній є достатньо закладів, які починають роботу з 8-ї години ранку. А це важливо для добротного і ситного гуцульського сніданку. Запрошуємо посмакувати стравами на будь-який смак, добре приправленими місцевим колоритом. Просто додайте бриндзу – і ніколи не помилитеся! Так кажуть місцеві гуцули, і цим рецептом користуються тут здавна.

Специфіка міста Надвірна у тому, що воно завжди було десь посередині – місто трьох фортець – Городища, Краснодвору та Пнівського замку. Надвірна – це місто, історія якого розпочинається 1601 року з надання Магдебурзького права, тож тут багато архітектурних та сакральних пам’яток.

Отже, знайомимося з міською ратушею, костелом Успіння Пресвятої Діви Марії, відвідуємо Музей історії Надвірнянщини, гуляємо по центральній пішохідній вулиці міста від майдану Т. Шевченка до парку ім. І. Франка, далі – до замку Краснодвір. Тут, серед зелені, яка пам’ятає ще «бабусю Австрію», п’ємо каву і, зарядившись новими враженнями та силами, мандруємо далі.

Запрошуємо у Гвізд

Гвізд – один із туристично привабливих населених пунктів Надвірнянської територіальної громади. Географічний словник Королівства Польського подає інформацію, що у цьому селі були варильні солі, на 1798 рік занехаяні. Власником більшої частини села був Влоджімєж Вільчинські.

Отож, що цікавого подивитися у Гвозді?

Для любителів сакральної архітектури тут є що подивитися.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці – дерев’яний гуцульський храм, датований 1739 роком, пам’ятка архітектури національного значення. Унікальна історія церкви: вона збудована із матеріалів, привезених із Манявського скиту і не раз врятована місцевими жителями у радянський період.

Церква Святого Миколая. Ще 1812 р. розпочалося її будівництво, але як костелу римо-католицької громади. Із Скарбової гори стягнули дерево на його будівництво. Із невідомих причин роботи припинили, а греко-католицька громада відкупила землю і за власні кошти почала споруджувати храм Святого Миколая, який освятила у 1820 р. В інтер’єрі церкви зберігся темперний живопис ХІХ ст.

День 2: Надвірна – Молодків – 15,9 км

Наступного дня мандруватимемо навколо Надвірної і відпочиватимемо на природі. Можливо, одного дня й не вистачить. Тому спершу коротко перелічимо цікавинки та можливості відпочинку на будь-який смак.

Мальовнича природа парку ім. І. Франка приваблює гостей міста, тут приємно знайти прохолоду в тіні дерев, випити ароматної кави чи попрацювати просто неба. А ще – надихнутися на створення чогось нового та незабутнього. У парку встановлені інформаційні стенди, які допоможуть краще зорієнтуватися гостям.

Міська зона відпочинку ім. Н. Яремчука – справжня окраса міста Надвірна. Озера, поруч протікає річка Бистриця Надвірнянська та височіють дві гори – Городище і Скала, або Потоки. Розташування зони відпочинку є дуже зручним, бо розташована у центральній частині міста, що є зручним для туристів та містян. У теплу пору року на березі міського озера можна засмагати, читати в затінку, милуватися лебедями чи просто гуляти.

Село Молодків. Тут ще цікавіше!

У Молодкові існував великий господарський комплекс із виробництва солі. У центрі села із кількох шибів (криниць) черпали високоякісну сировицю. Біля однієї такої криниці працювало від 2-8 веж (варилень), де виварювали мілку і топкову сіль. Тут же знаходилися склади й кузня. Завдяки соляному промислу Молодків у XV-XVII ст. отримав статус містечка. Польські магнати часто здавали соляні бані в оренду. Зараз відві­дувачі можуть побачити соляне джерело у центрі села і сірководневі джерела на місці колишніх оздоровниць.

Для любителів пам’яток природи цікавим стане відвідання величного дуба, якому більше 360 років. Фото з велетнем – популярне у будь-якому профілі.

У цьому маршруті ми зібрали цікавинки нашої туристичної громади на різний смак. Час пізнавати своє та відпочивати цікаво, інформує сайт Надвірнянської міської ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/06/nadvirnyanska-hutsulschyna-marshrut-na-2-dni/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.