- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Трудівник літературної ниви

Posted By Модератор On 11.06.2021 @ 10:48 In Суспільство,Творчість | No Comments

23 травня український літературний критик, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології Прикарпатського національного університету, письменник, есеїст Євген Баран відзначив свій 60-й ювілейний день народження, з нагоди чого, нещодавно, у Надвірнянській центральній публічній бібліотеці відбулася творча зустріч з ним.

IMG_4500 [1]

Привітати Євгена Михайловича із ювілеєм завітали друзі, письменники та поети Надвірнянщини, бібліотекарі та шанувальники його творчого письма.

Євген Баран – заслужений працівник культури України, Почесний краєзнавець, володар відзнак та нагород, серед яких: медаль «Почесна відзнака НСПУ», медаль «За заслуги перед Прикарпаттям», міжнародна медаль імені Олександра Довженка (2021), лауреат багатьох українських та міжнародних літературних премій, член НСПУ, НСКУ та НСЖУ. Автор більше півтора десятка книг есеїстки та літературно-критичних текстів. Під час зустрічі Євген Михайлович представив свою нову книгу щоденникових медитацій та афоризмів «З книги живих», у котрій продовжує шукати шляхи взаєморозуміння з читачем та ставити світоглядні запитання, а також ознайомив із сигнальним примірником нової книги «25 монологів про літературу».

Як зауважив на зустрічі Євген Михайлович, свої життєві цінності визначив для себе давно, це – Бог, Україна, сім’я (родина, рід). Більше тридцяти років у літературі вірно служить Слову, віддає себе цій роботі сповна, не вміє кривити душею, чим наживає, час від часу, собі ворогів. Є одним із відомих стефаникознавців, хоча, як зазначив Євген Баран, не є його фанатом, але вважає Стефаника одним із найвитонченіших естетів у світовій літературі, який писав про неспокій людської душі, задавленої тяжкою працею і безвихіддю. Підготував зі своєю аспіранткою книгу вибраних творів сина Юрія Стефаника, а також став одним із упорядників тритомного видання вибраних творів, підготовленого і виданого Прикарпатським національним університетом до 150-річчя з дня народження В. Стефаника.

Вітальне слово літературознавцю Євгенові Барану висловили поет-гуморист Роман Бенюк, письменниця Марія Дзюба, яка подарувала ювіляру свою нову книгу «Писане серце», директор, головний редактор ПП «Медіацентр «Народна Воля» Іван Гриджук, від імені бібліотекарів – провідна методистка бібліотеки Марта Кушнерчук та модератор зустрічі директор ЦМПБ Галина Волошин. На знак вдячності за зустріч Євген Михайлович подарував для бібліотеки добірку книг.

Галина ВОЛОШИН,

директорка Надвірнянської ЦПБ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/06/trudivnyk-literaturnoji-nyvy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/06/IMG_4500.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.