- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Авторитет імені: Марія Ковальчук

Posted By Модератор On 30.07.2021 @ 12:28 In Людина та її справа | No Comments

У читальній залі центральної міської публічної бібліотеки відбулось чергове засідання клубу за інтересом «Надвечір’я». Голова клубу Марта Кушнерчук наголосила, що сьогодні започатковують цикл заходів, які присвячуватимуть нашим краянам, поважним надвірнянцям, котрі чимало літ свого життя віддали своєму місту, громаді, можливо, зараз уже на заслуженому відпочинку, але продовжують брати участь у громадському житті. Нинішня зустріч – з Марією Василівною Ковальчук – колишнім керівником та працівницею в галузі культури, громадською діячкою.

Марія-Ков-стор-4 [1]

Модератор зустрічі Ольга Багрійчук зауважила, що багато років працювала пліч-о-пліч з Марією Василівною, яка була і є її другом та наставником. У теплій невимушеній атмосфері розпочалась розмова-діалог про життя і творчість. Марія Василівна народилась 28 березня 1941 року в с. Хохонів Галицького району. Творче обдарування проявилось із дитинства: відколи себе пам’ятає – співала. Після закінчення школи поступила на навчання до Снятинського культурно-освітнього училища. Доля привела в Надвірну. Розпочала свій трудовий шлях у восьмирічній школі, згодом перейшла організатором-методистом у районний будинок культури, налагоджувала роботу клубних установ району, брала активну участь у розвитку художньої самодіяльності. Марія Василівна і дехто з присутніх згадували, як створювався вокальний ансамбль «Мрія» під орудою Христини Михайлюк, як він гастролював, який успіх мав та був першим таким на Прикарпатті. Іванна Заник прочитала статтю з газети «Радянська Верховина» (1962 р.) про цей колектив, а членкиня СУ Кароліна Буній поділилась спогадом про цей час та своїми приємними враженнями від молодої вчительки та учасниці «Мрії» Марії Януш-Ковальчук. Цікавим став період, коли Марія Василівна очолювала палац культури Надвірнянського лісокомбінату. Колишні колеги Леся Борищак і Леонід Кравчук доповнили розповідь, зауважили, що Марія Василівна як керівник завжди була на своєму місці, вміла підібрати кадри, розкрити потенціал, подати творчі ідеї, зорганізувати колектив.

У нелегкі 1990-ті Марія Ковальчук очолила відділ культури Надвірнянської РДА. Завдяки її толерантності, комунікабельності вдавалось згладжувати прикрі моменти, пережити ті складні часи. Пізніше Марія Василівна повернулась у РБК на посаду методиста, з цієї посади вийшла на заслужений відпочинок. «То було найважче в моєму житті – піти з улюбленої роботи», – згадує Марія Василівна.

Роман Глодан зауважив, що пригадує з приємністю роки праці поруч із Марією Василівною, її поради і настанови, а ще береже вірші, які вона присвячувала йому і не тільки. Голова міського осередку СУ Галина Йосипенко відзначила, що Марія Василівна багато років в «Союзі українок», активна, творча особистість, яка і сьогодні виконує громадські обов’язки, а ще співає у церковному хорі. З теплими словами та гарними побажаннями звернулась до Марії Василівної членкиня СУ Анна Зузанська.

Роман Мамчур – колишній багаторічний сусід Марії Василівної – мовив, що вона – вроджена інтелігентка, людина, яка вміє згладити незручні ситуації, врівноважена і мудра.

Приємно, що на захід завітав міський голова Зіновій Андрійович, тепло привітав Марію Василівну та побажав здоров’я, гарного настрою, всього найкращого.

Краще розкрити життєвий і творчий шлях Марії Василівної допоміг мультимедійний колаж зі світлин «Життя і пісня», який підготував Роман Заник.

«Мене все життя оточували добрі люди», – підсумувала спілкування Марія Василівна. Але очевидно, що й сама гостя є доброю, щирою, тактовною людиною, яка любить людей, а вони віддячують їй тим же.

З роси і води, Вам, Маріє Василівно! Здоров’я міцного, радості від життя і спілкування з людьми, сили і натхнення в громадській роботі на благо нашої громади!

Марта КУШНЕРЧУК,

провідна методистка ЦМПБ,

голова клубу «Надвечір`я».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/07/avtorytet-imeni-mariya-kovalchuk/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/07/Марія-Ков-стор-4.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.