- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Три громади з Надвірнянщини розпочинають роботу з платформою електронної демократії

Posted By Модератор On 30.07.2021 @ 12:38 In Акцент | No Comments

Надвірнянська, Переріслянська та Поляницька громади Надвірнянського району впроваджують інструменти електронної демократії. Вони – серед 20-ти громад Прикарпаття, які розпочинають підключення до платформи електронної демократії E-DEM.

Усі громади вже пройшли спеціальну перевірку та розпочали технічні консультації щодо підключення і роботи з платформою, а також підписали меморандуми про співпрацю в рамках проєкту«Впровадження інструментів громадських технологій у процесах прийняття рішень місцевого розвитку територіальних громад Прикарпаття», який реалізовує «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття».

Зараз триває етап напрацювання і затвердження необхідних нормативних документів місцевого рівня, які є умовою повноцінної роботи громади з платформою E-DEM. Мова йде про Статути або Положення, які регулюють застосування модулів платформи, що затверджуються органами місцевого самоврядування. Над цими документами працюють з громадами експерти проєкту.

У Надвірнянській громаді, наприклад, дуже зацікавились таким інструментом платформи E-DEM як «Електронні консультації з громадськістю». З його допомогою планують дізнаватись думку жителів щодо найбільш актуальних питань, зокрема, ремонту доріг.

«Наша нагальна проблема є дороги нашої громади. Який ремонт потрібно зробити, де найпотрібніше? Саме прозорість – це зараз найпотрібніше. Дуже добре, що таке є, що кожна людина має можливість проголосувати і висловити свою думку. Я думаю, що це важливо не лише для нашої громади, але й актуально для багатьох громад», вважає представниця Надвірнянської громади Ірина Дребот.

Веб-платформа«Єдина платформа місцевої електронної демократії»має на меті надати громадянам легкий і зручний доступ до використання кількох інструментів електронної демократії.Ці інструменти покликані налагодити кращий взаємозв’язок громадян та влади у вирішенні різноманітних соціально важливих проблем.

Платформа дозволяє громадам працювати з такими сервісами, як «Місцеві електронні петиції», «Громадський бюджет», «Відкрите місто», «Електронні консультації з громадськістю».

«Сервіси платформи E-DEM допоможуть громадам налагодити взаємодію із жителями та перебувати у контакті з ними за будь-яких умов. Це можливість для місцевої влади вивчати потреби та проблеми людей і територій, приймати рішення на із врахуванням думки жителів», – зазначає виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук.

Проєкт«Впровадження інструментів громадських технологій у процесах прийняття рішень місцевого розвитку територіальних громад Прикарпаття» у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство у часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Національну платформу е-демократії E-DEM створено Фондом Східна Європа у межах швейцарсько-української Програми EGAP.

Наталія ВІННИЧУК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/07/try-hromady-z-nadvirnyanschyny-rozpochynayut-robotu-z-platformoyu-elektronnoji-demokratiji/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.