- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Електронний кабінет – доступний та зручний сервіс Державної податкової служби

Posted By Модератор On 19.08.2021 @ 10:11 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

Для комфорту, економії часу, власної безпеки під час дії карантину, використання дистанційних комунікацій є найбільш раціональним.

Тому на сьогодні і в майбутньому найбільш актуальним є максимальне використання електронних сервісів Державної податкової служби України, зокрема ІТС «Електронний кабінет», який зводить особисте спілкування з контролюючими органами до мінімуму.

Електронний кабінет ‒ це сукупність інформаційно-телекомунікаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, призначених для взаємодії між платниками податків та державними, у тому числі контролюючими, органами з питань реалізації прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі них.

Взаємодія реалізується через мережу Інтернет у режимі реального часу.

Завдяки використанню Електронного кабінету скорочується час на оформлення та подання звітності до органів податкової служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, знижуються корупційні ризики завдяки уникненню безпосереднього спілкування з представниками контролюючих органів.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua [1], а також через офіційний вебпортал ДПС: http://tax.gov.ua [2]

Він є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом слід звертатись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0), або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/ [3]

Як функціонує Електронний кабінет?

Електронний кабiнет складається із двох функціональних частин:

• відкрита (загальнодоступна);

• приватна (особистий кабінет).

У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності», а також є вся необхідна інформація для ефективного використання Електронного кабінету.

У приватній частині Електронного кабiнету залежно від типу платника (юридична особа, фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин, посадова особа державного органу тощо) надається доступ до наступних сервісів:

• персоніфікований податковий календар;

• перегляд облікових даних платника;

• подання звітності в електронному вигляді до органів ДПС, пенсійного фонду та статистики;

• перегляд та друк раніше поданої звітності;

• перегляд вхідних/вихідних документів;

• листування з органами ДПС;

• подання заяв, запитів для отримання інформації;

• інформація про стан розрахунків з бюджетом;

• реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних;

• інформація з Єдиного реєстру податкових накладних;

• інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ;

• інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування реалізації пального;

• отримання витягів щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС;

• отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

• інші електронні сервіси та корисна інформація.

Для зручності користувачів в Електронному кабінеті реалізовано нові можливості.

Так, платники мають змогу:

подати повідомлення про використання Є-рахунку та отримати квитанції про включення платника до Реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

отримати доступ до реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

використовувати платіжні системи ГЕРЦ та Свіфт Гарант (крім існуючих);

отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС;

реєстрації акцизних накладних/розрахунків та податкових накладних/розрахунків коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних за новими формами;

доповнити облікові дані інформацією про види діяльності (КВЕД).

Також розміщено актуальні інструкції про використання можливостей Е-кабінету.

Платники податків можуть погасити податковий борг в сумі, що не перевищує 6 800 гривень, без штрафів

Податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6 800 гривень, може бути врегульовано. Це передбачено підрозділом 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Так, сума податкового боргу, в тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням, що обліковувалася за такими платниками податків станом на 1 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання заяви, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

Якщо платник податків погасить відстрочений борг до 29 грудня 2021 року, то штрафні санкції та пеня на суму боргу не нараховуватимуться.

У разі несплати чи часткової несплати відстроченого боргу до зазначеного терміну, на відстрочені суми, що залишилися не погашеними, відповідно до ст 126, та ст.129.4 Податкового Кодексу України, будуть нараховуватися штрафні санкції та пеня.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості

Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018
№ 733 «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27.09.2018 за №1102/32554, затверджено механізм надання та форму довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка).

 Довідка надається на підставі заяви платника з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно – правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

Заява подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника в один із таких способів: поштою, безпосередньо до контролюючого органу або засобами інформаційно – телекомунікаційної системи «Електронний кабінет». Строк надання Довідки або відмови у її наданні становить п’ять робочих днів.

Довідка може бути отримана: безпосередньо у контролюючому органі, до якого подано заяву, особисто платником (його законним чи уповноваженим представником) або засобами інформаційно – телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua. Довідка надається платнику безоплатно.

Підставами для відмови у наданні Довідки є наявність у платника за даними контролюючих органів податкового боргу та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, повідомляє Територіальний сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

 

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/08/elektronnyj-kabinet-dostupnyj-ta-zruchnyj-servis-derzhavnoji-podatkovoji-sluzhby/

URLs in this post:

[1] http://cabinet.tax.gov.ua: http://cabinet.tax.gov.ua/

[2] http://tax.gov.ua: http://tax.gov.ua/

[3] http://cabinet.tax.gov.ua/help/: http://cabinet.tax.gov.ua/help/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.