- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«З думкою через старе до нового…»

Posted By Модератор On 13.08.2021 @ 13:02 In Новини | No Comments

6 серпня у виставковій залі Музею історії Надвірнянщини відкрилася виставка графіки нашого краянина, художника та поета Петра Грицюка – серія творів під назвою «Станіславів & Галичина».

Представлено 45 робіт митця, на яких відображена, так би мовити, архітектурна історія Галичини. Тут і давній Станіславів (сьогодні м. Івано-Франківськ), і Франкові Львів та Нагуєвичі, і Дрогобич, Бережани, Бучач, Галич, Долина, Рогатин, Коломия, Яремче, Битків, Дора, Вороненко, і, звичайно, рідний автору Микуличин…

«З думкою через старе до нового…» – саме так звучить ідея створення цих картин, малюючи які, Петро Грицюк хоче не лише показати, як виглядав наш край на початку ХХ століття, а й прагне звернути нашу з вами увагу на необхідність збереження пам’яток архітектури, культури та історії. Адже частини зображених на його картинах будівель уже просто не існує.

DSC03796 [1]

Працює художник у своїй авторській манері, яку називає графічний кракелюр. Дає Петро Грицюк і визначення цьому власному стилю. За його словами, графічний кракелюр – це манера графіки, для якої характерна перевага кривих ліній, що в сукупності створюють ілюзію тріщин (кракелюрів).

Захід, який відбувся у теплій атмосфері та дружньому спілкуванні, відвідали рідні й друзі митця, його колеги-художники і просто поціновувачі мистецтва. Заступник Надвірнянського міського голови Ігор Писклинець відзначив цінність зроблених руками художників мистецьких творів у сучасному комп’ютеризованому, заповненому цифровими технологіями, світі.

Виставка діятиме до 12 вересня – Дня міста Надвірна. Запрошуємо краян і гостей міста та громади завітати у виставкову залу музею, щоб насолодитися творчістю Петра Грицюка.

Довідково. Петро Грицюк народився 7 листопада 1979 року в селі Микуличин на Яремчанщині (тепер Надвірнянський район Івано-Франківської області). За фахом юрист, у вільний час займається художньою творчістю, пише вірші. Провів низку персональних виставок в Україні і за її межами (Греція, Канада, Угорщина, Румунія).

Лауреат премій – Івано-Франківської обласної ім. Ярослава Лукавецького у галузі образотворчого мистецтва, Яремчанської міської ім. Миколи Домашевського у галузі літератури та мистецтва. Учасник і партнер «Порталу незалежних художників», член літературно-мистецького об’єднання «Згарда» та об’єднання художників «Мистецьке Братство». Автор та організатор творчих заходів всеукраїнського патріотичного мистецького проекту «У нас єдина доля – ім’я їй Україна».

Значна частина мистецьких творів Петра Грицюка об’єднана у цикл робіт «На гранях суперечностей» (2013-2016), які експонували в Музеї історії Надвірнянщини у 2019-му. Також художник працює над створенням серій картин «Філософія кольору», «Окрилена планета».

Уляна БОШКО,

зберігачка фондів Музею

історії Надвірнянщини.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/08/z-dumkoyu-cherez-stare-do-novoho/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/08/DSC03796.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.