- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Монографія Ігоря Андруняка – про видатних земляків

Posted By Модератор On 17.09.2021 @ 10:51 In Акцент | No Comments

День Незалежності України – це, передусім, день пам’яті про цілі покоління наших предків, які творили націю і боролися за державність, день, коли варто думати про завтрашнє, про те, що залишаємо для майбутнього покоління, про нашу відповідальність перед історією.

У Надвірнянській міській бібліотеці для дітей та юнацт­ва відбулася презентація монографії краєзнавця, члена Національної спілки краєзнавців України, дослідника історії Надвірнянщини, активного громадського діяча і палкого патріота краю Ігоря Андруняка «У боротьбі за незалежність», яку видано з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності нашої держави. У книзі обґрунтовано подано матеріал про видатних постатей Надвірнянщини, борців за незалежність української держави періоду першої половини ХХ ст.

  • Автор розповідає про жителів Надвірної із родин Гринішаків, Дем’янчуків, Буніїв, Срібних, Дунців, Николайчуків, Кочержуків та інших відомих надвірнянців. Усі вони були організаторами та активістами «Просвіти», «Пласту», «Лугу», ОУН. За свої переконання перебували під постійним наглядом та переслідуванням ворогів української незалежності, їх судили, розстрілювали, морили голодом і холодом у концтаборах, куди вивозили цілими родинами.

Модератор презентації директор Надвірнянської центральної міської бібліотеки Галина Волошин представила автора як науковця, який з усією відповідальністю перед суспільством і майбутнім поколінням розуміє, що збережена історична пам’ять і є для молоді тим дороговказом, як потрібно жити, творити і захищати Україну.

Ігор Андруняк доклав чимало зусиль та праці, щоб по крупинці, використовуючи архівні матеріали, письмові свідчення очевидців і спогади рідних, відновити пам’ять про вихідців із Надвірної, чиї постаті стали помітними серед інших борців за незалежність.

Голова міської ради Зіновій Андрійович висловив вдячність автору монографії за багаторічну дослідницьку працю, яка є вкрай важливою для збереження пам’яті для майбутніх поколінь про героїв, котрі, не шкодуючи власного життя, боролися за незалежність України. Виступаючі, зокрема, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, голова районного осередку товариства «Меморіал» Євген Луців, член ради старійшин Михайло Луців, краєзнавець Іван Кметюк, надвірнянка Оксана Козак-Буній відзначили, що це видання і є одним зі способів зберегти пам’ять про всі значні події на нашій рідній землі, про всіх видатних земляків, чиї рішення змінювали історію й вели нас до сьогодення. У книзі зібрана інформація про людей, які творили історію нашого міста та краю. Вона – про наше коріння, про пам’ять поколінь і про зв’язок минулого з майбутнім.

Як зазначив сам автор монографії, книга присвячена всім борцям за волю України, які у найважчі періоди свого життя не полишали своїх бойових прапорів задля кращого майбутнього української нації, повідомила Надвірнянська міська публічна бібліотека.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/09/monohrafiya-ihorya-andrunyaka-pro-vydatnyh-zemlyakiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.