- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Альтернативи вакцинації немає

Posted By Модератор On 29.10.2021 @ 11:56 In До відома краян,У райдержадміністрації | No Comments

Саме такий меседж залишався ключовим упродовж усієї наради, яку за участі начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимира Федорака, голови районної ради Олександра Кеніза, провів минулотижневої п`ятниці, 22 жовтня, голова райдержадміністрації Володимир Пасько. Спільно з керівниками підприємств, установ, організацій та очільниками об`єднаних територіальних громад району обговорили шляхи нарощення темпів імунізації від пандемічного коронавірусу. Зокрема, наголошувалося, що через низький рівень щеплень Надвірнянщина вже наближається до «червоної» зони, запровадження обмежень якої вкрай негативно позначиться на соціально-економічному житті району.

Про ситуацію із захворюванням краян на COVID-19 поінформували (за станом на дату проведення наради) головні лікарі двох КНП «Надвірнянська центральна районна лікарня» Сергій Ємельянчук та «Яремчанська центральна міська лікарня» Олександр Соколюк. Зокрема, за словами Сергія Ємельянчука, за станом на 22 жовтня у закладі лікують 53 ковідних недужих. На кисневій, неінвазивній, підтримці перебуває 31 пацієнт, шестеро – у реанімації. Із захворілих – лише одна людина щеплена. Водночас минулого тижня підступний коронавірус не пережили 2 жителі нашого району та один із Богородчанщини. Як і надвірнянські колеги, яремчанські медики також мають від НСЗУ пакет медпослуг пацієнтам з ковідом і розгорнули 80 ліжок.

Про хід вакцинальної кампанії на нараді розповіли керівники Надвірнянського та Яремчанського некомерційних центрів надання первинної медичної допомоги Емілія Сем`янів та Юрій Бодоряк. Власне, на сімейних лікарів сьогодні покладені обов`язки з організації і проведення імунізації людей, що спричиняє додаткові навантаження, бо, крім цього, вони ще працюють із задекларованими пацієнтами, котрі звертаються на амбулаторний прийом, зазначали виступаючі. Дієво також працюють виїзні мобільні бригади медиків, котрі за попередньою домовленістю безпосередньо виїжджають для проведення вакцинації до організованих трудових колективів. За бажанням щепитися краяни самостійно визначаються з вакцинами, серед яких: Коронавак, Астразенека та Пфайзер. Від лютого по цей місяць у Центрі щепили понад 14 тисяч громадян, уточнила Емілія Сем`янів.

Та, незважаючи на такий широкий вибір імунобіологічних препаратів, роботу пунктів вакцинації у вихідні,профілактичне антиковідне щеплення отримали лише понад 20 відсотків краян, зауважив Володимир Пасько і наголосив, що для формування колективного імунітету охопити вакцинацією треба 70 відсотків жителів району. Володимир Федорак повідомив, що згідно із доведеним планом в області щодня повинні робити 8 тисяч вакцинувань, кожен пункт щеплень – 70 таких ін`єкцій у день. Володимир Федорак уточнив, що особисто він та члени його сім`ї одержали дві дози щеплення. Про свій вакцинальний статус відверто сказали також Володимир Пасько і Олександр Кеніз, закликавши водночас учасників наради активніше просувати кампанію з імунізації в очолюваних ними колективах методом власного прикладу, переконання, роз`яснювальної роботи.

Дотримання карантинних вимог систематично відстежують спеціалісти, влаштовуючи рейди, підкреслив у своєму виступі начальник райвідділу Держпродспоживслужби Іван Гурмак, який також вбачає доцільність докладніше роз`яснювати краянам про користь вакцинації. Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань райвідділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Ірина Горбаль-Клим`юк констатувала, що від 1 січня ц.р. зареєстровано 4908 підтверджених випадків COVID-19. Зокрема, у цьому місяці – 390.

Голова Переріслянської сільської ради Володимир Молдавчук поділився досвідом роботи в очолюваній ним громаді, висловивши заодно деякі пропозиції із широкого залучення до імунізації жителів району.

Володимир Федорак, який починав нараду, також і завершив її. Посадовець висловив слова вдячності медикам, які нині на «передовій» боротьби з цією інфекційною хворобою, і звернувся до кожного з проханням не бути байдужими до себе та ближніх. Звісно, жодна вакцина не гарантує 100-відсоткового захисту від тієї чи іншої хвороби. Проте імунізована людина легше переносить COVID-19 (у випадку зараження).Усі представлені нині вакцини зменшують ризики тривалих госпіталізацій, важких ускладнень.

Важливо пам`ятати – крім вакцинації треба виконувати всі карантинні вимоги: носити маски, уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції.

***

Замість бустерної (підсилювальної, третьої) дози українцям запропонують повний курс ревакцинації вже у наступному році. Про це нещодавно розповів в інтерв`ю телеканалу «Рада» головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін: «Ми плануємо використовувати повний курс ревакцинації наступного року. Тобто, людина, яка отримала дві дози щеплення у 2021 році, такі самі дві дози повинна отримати у 2022 році», мовив високопосадовець МОЗ України.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/10/alternatyvy-vaktsynatsiji-nemaje/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.