- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Золотоосіння палітра художників Надвірнянщини

Posted By Модератор On 15.10.2021 @ 11:36 In Творчість | No Comments

Надвірнянщина пишається величезним художнім надбанням земляків художників-аматорів, які своєю самовідданою творчістю вносять вагому частку у художньо-мистецьку палітру району і Прикарпаття. Днями творці пензля відзначили-відсвяткували своє професійне свято художника. Ініціатор його проведення – неординарний художник, скульптор Юрій Боринець.

DSC_3214 [1]

За рішенням колег-митців у Надвірній у зоні відпочинку ім. Н. Яремчука організовано творчий художній пленер. У творчому заході взяли участь Мирослав Гомзяк, Дмитро Угринюк, Ярослав Лозинський, Тарас Угринчук, Ігор Гаврилюк, Мар`яна Гаврилюк, Юрій Боринець, Елеонора Левицька, Роман Глодан, Юрій Бакай, Андрій Василів, Володимир Гринішак, Володимир Кравців, Ігор Полатайко, Вероніка Квашніна. Благословив пленер священник УГКЦ о. Роман Григораш.

Пленеру видалася гарна погода і крута підтримка в особі Володимира Гринішака, який відразу фахово, як проектний менеджер, підтримав проект. Олег Туєшин люб`язно надав приміщення своєї затишної кав`ярні для зустрічі художників та обговорення результатів пленеру. Проєкт отримав дружню підтримку керівника управління культури міської ради Олександра Зварчука та голови Надвірнянської міської ради Зіновія Андрійовича, котрий також має безпосередній стосунок до образотворчого мистецтва.

Прекрасна осіння погода сприяла творчому натхненню художників, всі дружньо розпочали малювати. Під впливом золотистої осені, блакитного, здавалось благословенного неба і яскравого сонечка митці віднеслися до своєї творчості з любов`ю до неповторної краси нашого краю, відтворивши на своїх полотнах справжні краєвидні родзинки, зокрема, річку Бистрицю Надвірнянську, гору Городище, озера, архітектуру, пейзаж і мальовничість цієї чудової місцини.

DSC_3179 [2]

Володимир Гринішак подивував усіх цікавою ініціативою намалювати свою картину: він підходив до художників і кожний із них, зокрема, вносив свій художній штрих у цю картину.

У підсумковому оцінюванні художніх робіт взяли участь із фотокамерою Любомир та Лариса Іроденки. Не забули згадати і пом`янути теплим зворушливим словом митців-художників, які відійшли у Вічність – Олександра Нікітіна, Степана Герелишина, Віктора Гомзяка, Сергія Віннікова, Михайла Гуйтина, Іван Свистуна, Володимира Глушка, Олександра Приймака, Василя Юрчила.

Наш гуцул-трембітар Андрій Василів здивував усіх неординарним підходом до малювання: звичайний розрізаний навпіл пень зі двома штахетами оздобив гуцульським орнаментом.

Митці-художники одностайно погодилися про подальші творчі зустрічі і навіть призначили «творче побачення» на зимовий період. Усіх творців художнього пензля хвилюють збереження для нащадків краси наших Карпат і духовного багатства попередніх поколінь, проблеми добра, синівської любові до землі батьків, а також тема загрози війни, яка впродовж 8 років триває в Україні.

Художники працюють у різних жанрах, у них велика професійна майстерність у графіці, еквілібристиці, живописі, художньому оформленні буклетів і різних книг. А ще приємно, що серед митців є і професіонали-фотохудожники, яких неодноразово нагороджували дипломами, грамотами за професійні світлини та авторські виставки, зокрема, це – Володимир Гринішак, Ярослав Лозинський, Тарас Угринчук і наймолодша всебічно талановита Вероніка Квашніна, і, звичайно, автор цих нотаток, бо з мистецтвом дружу вже майже півстоліття.

Кожний художник володіє власною, суто йому притаманною, технікою малюнка, має свій підхід до композиції і неповторність, а також шанувальників мистецтва. Учасники пленеру порушили важливу тему – створення-відкриття художньої галереї у Надвірній. Надходило чимало пропозицій, одна із них – розмістити її на другому поверсі приміщення Надвірнянської друкарні.

худ [3]

Активна учасниця пленеру Елеонора Левицька висловила власний погляд на такі мистецькі заходи: «Пленерні роботи відрізняються швидким та етюдним виконанням, власне, щоб встигнути зловити швидкоплинні зміни світлотіней та колоритів рожевого туманного ранку, сонячного чи похмурого дня, сіро-синього чи помаранчево-фіолетового вечора. Тут панує важлива жива емоція і настрій більше, ніж бездоганна техніка виконання. Тому пленери швидко завоювали популярність серед художників усього світу як можливість передати найтонші нюанси та захоплюючі особливості живої натури.

Так склалися історичні обставини, що старше покоління художників нашого міста і краю уже дещо відійшло від активної суспільної мистецької діяльності, а молодше ще не прийшло. А ті, котрі між ними, люди середнього віку з мистецькою освітою, скоріше позиціонують себе викладачами художньої школи, вчителями образотворчого мистецтва, архітекторами, дизайнерами чи іншими наближеними до мистецтва фахівцями, але не художниками. Тому, здається, у Надвірній є занепад мистецьких діянь, але це тільки здається. Насправді художники були, є і будуть. Тільки бракує нам об`єднувальної традиції, доброї організації, трішки віри у себе і впевненої й надійної, стабільної підтримки міської влади. Зрештою, можна би й заручитися підтримкою районної та влади територіальних громад Надвірнянщини. Все решта є: і бажання, і натхнення, і любов до мистецтва, і хороша комунікація, і взаємоповага, що дуже важливо для подальшої співпраці.

Перший осінній пленер надвірнянських художників вдався. Вдався він із самого початку. І дай, Боже, щоб став добрим на початок. Він відбувся організовано, творчо, натхненно, продуктивно, на дружньому і позитивному настрої, маючи на меті – зустріч, спілкування, співпрацю і взаємообмін, а також створення місцевого творчого об`єднання і відновлення зв`язку мистецьких поколінь. Бо в нас є потужна попередня історія, якою не просто гордимося, а маємо черпати з неї своє творче мистецьке натхнення».

Варто прислухатися і підтримати пропозиції, висловлені фахівчиною своєї справи. Мистецтво художнього малюнка у всі часи славилося оригінальністю, високим естетичним образом, сіяти в людських душах зерна доброго, розумного, Божого, вічного і, врешті, людського, що несе любов, мир і радість до життя. Тому творім на кожному кроці нашого життя добро і любов, мир і злагоду, відкиньмо все зло, заздрість і зневіру.

Ми – творці естетики, Господньої любові, української національної культури, прищеплюймо своїм шанувальникам любов до рідної історії, етнографії, природи наших чарівних Карпат та нашої материнської мови.

Роман ГЛОДАН,

фотохудожник.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/10/zolotoosinnya-palitra-hudozhnykiv-nadvirnyanschyny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/10/DSC_3214.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/10/DSC_3179.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/10/худ.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.