- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перші тонни медичного кисню, виробленого у ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» у Надвірній, рятують життя ковіднохворих краян у трьох лікарнях

Posted By Модератор On 12.11.2021 @ 14:26 In Тема дня | No Comments

0W2A7551_1 [1]

Із понеділка, 8 листопада на модернізованій установці інертного газу і кисню ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» почали виробляти медичний кисень, який постачають у Надвірнянську та Богородчанську центральні районні та Яремчанську міську лікарні. Про хід цих ремонтно-відновлювальних робіт «Народна Воля» уже розповідала у розширеній фотопублікації «ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» відповідально налагоджує процес виробництва медичного кисню для лікування хворих на коронавірус» у числі від 4 грудня 2020 р.

0W2A7522 [2]

– Усвідомлюючи великої ваги суспільну необхідність і потребу у медичному кисні для життєзабезпечення краян, котрих підстерегла небезпечна недуга коронавірус, – розповів голова Правління ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Ігор Юркевич, – Правління, технічна рада і колектив підприємства завдяки підтримці акціонерів зуміли відновити роботу установки інертного газу і кисню. Вона протягом останніх років не працювала у зв`язку із зупинкою виробництва. Разом із об`ємними ремонтно-відновлювальними процесами працювали також із Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров`я України щодо атестації заводської випробувальної лабораторії та нової продукції, а також отримання ліцензії на виробництво медичного кисню і державну його реєстрацію, як медичного засобу. Тобто протягом цілого року працювали над відновленням роботи згаданої установки. У цей час також цікавилися досвідом виробництва кисню на заводах у Калуші і Чернівцях, а фахову допомогу з обстеження наявного обладнання на установці надав представник заводу-виробника «Кисеньмаш» з Одеси. Великою радістю для нас став наказ Міністерства охорони здоров’я України про реєстрацію медичного кисню, як медичного засобу від 5 листопада цього року.

0W2A7534_1 [3]

Ігор Юркевич відзначив, що попри значний обсяг роботи з модернізації установки її та працівники заводської випробувальної лабораторії пройшли базовий курс з належної виробничої практики GMP для виробників медичних газів, а також створено відділ контролю і якості медичного кисню. Щодоби (а установка працює цілодобово у три зміни без перерви на вихідні) випускають майже 800 кг рідкого кисню та майже 100 балонів газоподібного кисню. Укладені відповідні договори щодо постачання рідкого і газоподібного медичного кисню у Надвірнянську і Богородчанську центральні районні і Яремчанську міську лікарні. Станом на обідню пору 11 листопада у ці три лікарні завезено 7,645 тонн медичного кисню: рідкого – 6,26 тонни, газоподібного –161 балон.

0W2A7541_1 [4]

Складність нинішнього виробничого процесу у тому, що непросто спрогнозувати, спланувати яку кількість кисню потрібно щодобово на кожну лікарню і скільки його можуть забезпечити заводчани. Непросто тому, що ситуація із кількістю ковідно­хворих змінюється мало не щогодини. Тому зараз працюють, як мовиться, «з коліс». Через 2-3 тижні думають, що ситуація врегулюється щодо виробництва і постачання медичного кисню. Однак на «Нафтохіміку…» дотримуються позиції, що першочергово забезпечуватимуть медичним киснем лікувальні заклади у Надвірній, Богородчанах і Яремчі, а згодом, коли з’явиться «надлишкова» можливість, то можна буде постачати кисень лікарням за межі нашого району.

0W2A7544_1 [5]

– Процес виробництва медичного кисню має свою специфіку й особливість, зокрема, його доставляють у спеціальних ємностях, так званій «посудині Дьюар» у заводську випробувальну лабораторію, яку очолює Надія Піддубна, – уточнює перший заступник голови Правління, голов­ний інженер ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Василь Дутчак. – Кожну серію медичного кисню щодо його якості перевіряє згадана лабораторія, кожний балон нумерують і позначають відповідною етикеткою із зазначенням назви нашого підприємства. Якість рідкого кисню, яка сягає 99,5-99,8 відсотка, лабораторія визначає за11 показниками, а газоподібного у балонах – за 7. Висновок лабораторії підписує і дозволяє реалізацію кисню упов­новажена особа. Що стосується забезпечення тарою, то ми маємо достатню кількість балонів, зокрема, й обмінного фонду, а також спеціальний резервуар для транспортування рідкого кисню. Такі ж резервуари для його зберігання, але меншого об’єму, є у кожній з трьох лікарень.

0W2A7553_1 [6]

Що стосується кадрів, то роботу установки забезпечують 15 працівників на чолі з Василем Хоптою, частина з яких раніше тут працювала, а також її доукомплектували робітниками з інших цехів, які пройшли відповідне додаткове навчання. Готують тут також резерв кадрів, бо виробничий процес безперервний, а продукція на нинішню годину – стратегічна.

Голова Правління ПАТ «Наф­тохімік Прикарпаття» Ігор Юркевич щиро вдячний від імені Правління медикам за наполегливу, відповідальну роботу щодо лікування краян від ковіду і наголошує, що у ці дні заводчани вважають своїм обов`язком – забезпечити цілодобове виробництво медичного кисню для потреб трьох лікарень. Він висловлює також щиру вдячність міністру охорони здоров’я Вікторові Ляшку, котрий посприяв прискореній процедурі оформлення дозвільної документації на медичний кисень, внаслідок чого термін скоротився щонайменше вдвічі. Характерно, що цей процес з документами на завершальному етапі особисто контролював перший заступник міністра. Зараз налагоджений безпосередньо прямий зв’язок між керівництвом Мінохорони здоров’я та «Нафтохіміка Прикарпаття» для оперативного вирішення питань, пов’язаних з подальшим процесом виробництва кисню.

Уже перші відгуки на повідом­лення про цю подію у соціальній мережі ФБ групи «Народна Воля» та інших засвідчують вдячність і підтримку краян надвірнянським нафтопереробникам за перші партії медичного кисню для трьох лікарень.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля».

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/11/pershi-tonny-medychnoho-kysnyu-vyroblenoho-u-pat-naftohimik-prykarpattya-u-nadvirnij-ryatuyut-zhyttya-kovidnohvoryh-krayan-u-troh-likarnyah/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7551_1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7522.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7534_1.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7541_1.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7544_1.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/11/0W2A7553_1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.