- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Звернення голови Надвірнянської районної державної адміністрації Володимира Паська з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

Posted By Модератор On 25.11.2021 @ 14:46 In Пам`ять і шана | No Comments

У суботу, 27 листопада, ми вшановуємо пам’ять мільйонів українців, котрі загинули від голоду у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках. Найбільшою трагедією в історії України став Голодомор 1932-1933 років, який у багатьох країнах світу нині визнано геноцидом українського народу.

Розбудовуючи власну державу, ми маємо пам’ятати про кожен наш крок на п’єдестал Незалежності, про кожну історичну віху – сумну і радісну, вчитися на помилках, робити все можливе, аби подібне не повторилося. Без належної оцінки Голодомору 1932-1933 років в Україні – цієї найбільш цинічної форми політичного терору в історичному, соціологічному, правовому і політичному аспектах, неможливо сьогодні уявити історію Європи ХХ століття, збагнути саму суть тоталітаризму. Слід із повною підставою говорити про глобальну соціогуманітарну катастрофу в історії людства, а не лише українства.

За антиукраїнською спрямованістю та маштабністю застосування, голод 1932-1933 років виявився найжахливішою зброєю масового знищення та соціального поневолення селянства, яку використав тоталітарний режим в Україні.

Схилімо голови у глибокій жалобі і запалімо свічі пам’яті за тими, котрі загинули голодною смертю, стали жертвою репресій тоталітарного режиму. Збережімо мир і суспільну злагоду в соборній незалежній Україні!


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/11/zvernennya-holovy-nadvirnyanskoji-rajonnoji-derzhavnoji-administratsiji-volodymyra-paska-z-nahody-dnya-pamyati-zhertv-holodomoriv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.