- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Працею «Просвіти» – творимо Український світ

Posted By Модератор On 30.12.2021 @ 14:21 In Ми - українці | No Comments

Напередодні Нового року і невдовзі після 153-ї річниці заснування 8 грудня 1868 року товариства «Просвіта» просвітяни Надвірнянщини підбили підсумки праці за минулий період. Головне питання порядку денного – роль «Просвіти» у державотворенні за всі часи, у роки Незалежності і в процесі модернізації України.

просвіта [1]

Уся історія «Просвіти» – це формування української нації, творення Української держави і виховання поколінь українців, здатних досягнути цієї високої мети. Таку позицію мало українське духовенство Галичини на початку 19-го століття, коли зроблені перші спроби на цьому тернистому шляху. Впродовж десятиліть послідовно досягалися все нові рубежі. І вже 8 грудня 1868 року створили «Просвіту».

У наступні десятиліття засновували організації «Просвіти» по всій Галичині. Їх основа – читальні, економічні товариства і дочірні організації – Союз Українок, Пласт, Соколи, Січі, Луг. Перша світова війна не стала перешкодою на шляху розвитку «Просвіти». Навпаки – на порядок денний вийшло питання створення українських військових формувань в складі армії Австро-Угорщини (в основному з числа вихованців «Просвіти»). 25 тисяч українських добровольців, схоже, налякали владу. Тому і дозволили створити формування чисельністю лише 2,5 тисячі. Так заснувалося Українське Січове Стрілецтво. Впродовж війни Січовики стали гвардією австрійської армії – за визнанням самого імператора Франца Йосифа. І саме вихованці «Просвіти» Січові стрільці, які на той час і в тих умовах досягли вершин національної свідомості, політичної зрілості і військової майстерності, піднявши 1 листопада 1918 року над Львовом український прапор, проголосили створення Української держави. Через кілька днів до Львова приєдналися Станіслав, Чернівці, Ужгород, Тернопіль. Тож на території всієї Галичини утворилася перша у ХХ столітті держава – Західно-Українська Народна Республіка. Це стало підсумком праці «Просвіти» і просвітян від ідеї до її величного втілення в життя. Подальшу історію сучасні українці менше-більше знають.

265494013_889307501787525_6 [2]

А тепер повертаймося у наші дні. Українську державу ми здобули у час української мирної демократичної революції від лютого 1989 до 1 грудня 1991 року. І можна впевнено стверджувати, що її творцями стали «Просвіта» і Народний Рух України, що виконував просвітницьку, політичну і державотворчу працю. Проте вже впродовж 30 років українці не можуть визначитися, якою ця держава має бути. Очевидно, що маємо маштабну проблему. Суть її у тому, що у пострадянський час «Просвіта» перебувала у зародковому стані, а вплив Руху не став всеохоплюючим. Не сформульовано поняття суті української нації. Хоча очевидно, що до неї повинні належати всі ті, котрі проживали на території України і своїм голосуванням підтримали Незалежну Українську державу 1 грудня 1991-го. Це – ключовий момент поняття «сучасна українська нація». Сюди мали увійти такі визначальні моменти – гарантія прав усіх народів, які проживають в Україні, за умови, що ці народи визнають і поважають головні цінності українського народу. А це – українська мова як державна, культура, історія, історична правда і справедливість українського народу.

Оскільки ми сьогодні маємо державу неідеальну, то мусимо визначитися з причинами. Перш за все, просвітницьку працю в умовах існування Української держави не вели досить довго. Підтекст – уже є своя держава та її інституції, то навіщо нам «Просвіта»? Проте система освіти на більшості території України відверто не виконувала свого головного завдання – виховувати свідомих громадян Української держави як її опори. А якщо щось і робила, то фрагментарно чи символічно. В основному заклади освіти виконували навчальні плани предметних дисциплін. І то неідеально.

Система закладів культури працює зразково, але не можна стверджувати, що її вплив є всеохоп­люючим. Тому за ці роки не можемо з певністю сказати, що Українська держава виховувала покоління патріотів і державників. Причини цього є на поверхні – маємо сильний вплив сусідньої держави-північної сусідки, котра не бажає бачити в Україні дружню для себе країну. Навпаки – вважає Україну своїм колоніальним придатком. З іншого боку, влада в Україні не старалася творити сучасну українську націю як основу самої держави. Останні два положення є взаємозв’язані.

Сьогодні через згадане очевидною є загроза знищення держави ззовні. Влада починає це усвідомлювати і шукати виходи. Як твердить українська мудрість: «Біда навчить». І шукають підтримки в особі цивілізованих держав. Але сама держава і влада мають виконати свою домашню роботу – творити систему Українського Світу, консолідувати народи України в цивілізовану українську націю, щодня і постійно виховувати покоління громадян-патріотів, для яких сама держава є найвищою цінністю і яку вони готові відстоювати навіть ціною власного життя. Як Українські Січові Стрільці.

Тому найкращим прикладом як досягнути цього є праця «Просвіти» від її зародження. Всі останні роки сприйняття цього поступово приходить до значної частини українства.

Маю право це стверджувати, бо підставу для цього дає праця «Просвіти» Прикарпаття і нашого району не в останню чергу. Щоб праця Надвірнянського районного об’єднання «Просвіта» імені Тараса Шевченка могла давати очікуваний результат, маємо повсюдно створювати осередки «Просвіти». Таких у нашому районі є 28 – більшість у закладах освіти і культури. Їх очолюють відповідальні й авторитетні люди. Входження до керівних органів таких людей дають підставу очікувати на добрий результат завдяки повноцінному патріотичному вихованню дітей, шкільної молоді, готових стати поколінням українців, котре збереже Україну незалежною і перетворить її в процвітаючу сучасну європейську державу. Цей процес має бути системою на всі часи. Сьогодні ми працюємо з владними структурами району, територіальними громадами, селищними і сільськими радами та підтримуємо їх за сприйняття державницьких принципів «Просвіти».

Нині проблемою нашого об’єднання й осередків є неспроможність економічна. Вихід бачиться у створенні осередків у малих, середніх і великих приватних підприємствах. Можливо, в акціонерних і державних підприємствах, а також у співпраці та підтримці владою всіх рівнів.

За минулий період ми постійно співпрацювали з газетою «Народна Воля», в якій публікували матеріали на актуальні проблеми життя держави, району і «Просвіти». Сподіваємося на цю співпрацю і надалі.

Праця нашого районного об’єднання є прикладом співпраці суспільства і держави. При поширенні нашого досвіду результати прийдуть і вони будуть позитивними, добрими і вагомими. Прикладом для нас є праця «Просвіти» у минулому – від часів її створення в умовах чужих держав. Попередній досвід маємо також використати для співпраці Просвіти з духовенством українських церков.

Важливим напрямком праці «Просвіти» і влади держави має стати вивчення і засвоєння уроків української історії, пропагування творчості і життя видатних українців Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки та інших класиків як минулих часів, так і сучасних. Усі Українці мають долучитися до творення Українського світу в Україні і на всіх континентах. Разом з цим необхідно зміцнювати обороноздатність держави. Також кожен українець і українка, дорослі, молоді і малі мають усвідомити, що лінія фронту проходить не лише на Сході чи Півдні. Вона проходить через серце і розум всіх і кожного. Якщо засвоїмо це, то обов’язково переможемо.

Живім і працюймо заради процвітання і слави України. Звертаймося до Бога за підтримкою і благословенням на добрі справи і результати.

Хай Новий рік до серця доторкнеться

Високим, чистим, ніжним почуттям,

У добрім ділі щастя усміхнеться

І так триває хай усе життя.

Хай негаразди кожен дім минають,

Щедротам всяким просто втратьте лік.

І ангели з небес благословляють

На довгий, світлий і натхненний рік.

Богдан БЕРЕЗИЦЬКИЙ,

голова Надвірнянського районного об`єднання

Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2021/12/pratseyu-prosvity-tvorymo-ukrajinskyj-svit/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/12/просвіта.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2021/12/265494013_889307501787525_6.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.