- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зодчий рідного слова

Posted By Модератор On 21.01.2022 @ 13:03 In Людина та її справа | No Comments

Надвірнянщина багата видатними достойниками, які залишили свій слід в історії краю, України. Одним із таких є уродженець Надвірної, мовознавець Василь Дем`янчук. 125-річчю від дня народження вченого присвятили годину краєзнавства «Василь Дем`янчук – мовознавець, вчений, патріот», яка відбулась 19 січня у Надвірнянській міській бібліотеці для дітей та юнацтва ім. І. Яцури.

Із короткою історичною довідкою про вченого виступила модератор заходу Марта Кушнерчук та передала слово невтомному дослідникові історії краю, видатних особистостей Ігорю Андруняку, який грунтовно, цікаво розповів біографію В. Дем`янчука, сповнену і величі, і трагізму. Навчався в початковій школі, а відтак у Станіславській гімназії, яку успішно закінчив у 1915 році. Під час першої світової війни сім`ю Дем`янчуків виселили, Василь потрапив до Києва, навчався на історико-філософському факультеті столичного університету, в аспірантурі, захистив дисе­ртацію на тему «Монографія українських грамот першої половини ХІV – ХV століть», був учнем та колегою академіка Академії наук Агатангела Кримського. Під його впливом В. Дем’янчук вивчав мови. Вільно володів французькою та німецькою мовами, знав усі слов’янські мови. Його запросили викладати у Київському університеті. Прохання читати лекції у Празькому університеті відхилив, бо відмовився покидати Україну.

Василь Дем’янчук – автор праць з історії української мови і літератури, історичної морфології, орфографії та історії мовознавства. Його 12 наукових праць з українського мовознавства й історії української мови стали вагомим доробком у мовознавчій науці. У 1929 році разом зі співробітниками Академії наук та Київського університету його заарештували й засудили, звинувативши в участі в організації «Спілка визволення України». Відправили у концтабори на 5 років у Карелію – на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу, надзвичайно важку роботу. Згодом його перевели у Медвежегорськ до канцелярії працювати економістом. Та невдовзі знову заарештували і розстріляли разом із 200 іншими в’язнями 28 листопада 1938 року як ворогів народу. Реабілітували Василя Дем’янчука у 1957-му.

Розповідь доповнила колишня вчителька історії, надвірнянка Ірина Свягла. Доречно прозвучали поезії про рідну мову у виконанні Галини Дем`янчук та Любові Усин.

Доля Василя Дем`янчука – яскравий приклад того, як за нашу свободу, за рідну мову віддавали своє життя представники еліти протягом багатьох років. Надвірнянці шанують пам»ять про свого земляка, одну з вулиць названо його іменем.

Галина ВОЛОШИН,

директорка

Надвірнянської ЦМПБ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2022/01/zodchyj-ridnoho-slova/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.