- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Компанія «Акрітера+Агро» значно покращує якість земель пайовиків

Posted By Модератор On 17.06.2022 @ 12:15 In Акцент,Новини | No Comments

Толока від АСТ 2

Наші читачі вже мали нагоду за допомогою агрохолдингу Аграрні Системні Технології (АСТ) згадати гідне і корисне українське слово «толока». Толока у Лисецькій територіальній громаді Івано-Франківської області з посадки картоплі для тимчасово переміщених осіб за допомогою техніки АСТ принесла відчуття гідності і користь усім її учасникам.

каміння [1]

Як не дивно, але у слова «толока», крім значення «спільна праця», є ще одне – незасіяне поле. Втім це точно не про агрохолдинг АСТ, який попри складні умови війни цієї посівної засіяв 99,9% земель, що знаходяться в його обробітку. Решта – землі у Макарівському та Бородянському районах Київської області, Бобровицькому районі Чернігівщини, на жаль, засіяні ворогом – мінами та снарядами.

Утім на порядку денному компаній «Акріс-Захід» та «Акрітера+Агро», що входять до агрохолдингу АСТ, стоять не лише агрономічні питання. Компанія, що знана своїм парком техніки, здійснює регулярну допомогу місцевим громадам. За словами старости Середньомайданського старостинського округу Ланчинської ТГ пана Богдана Кінаша: «Ми добре знайомі з тим, як працює техніка «Акрітери+Агро». Минулого року в нас виникла потреба у прокопуванні бічних канав уздовж дороги у селі Глинки. І, скажу вам чесно, хоча компанія обробляє не так багато паїв на землях нашої громади, але її керівництво поставилось до наших проблем із розумінням – надало потужний екскаватор. Ми дуже вдячні за те, що техніка компанії регулярно робить грейдерування доріг і підсипання їх камінням у нас, в ОТГ. А каміння у нас у полях вистачає з лихвою».

Про каміння у полях Івано-Франківщини найкраще знає Михайло Нечипорук, керівник Кластеру Захід компанії АСТ, який надав нам красномовні фото роботи компанії з очистки полів Івано-Франківської області.

поле [2]

Як розповів нам пан Нечипорук: «У нашому підпорядкуванні чимало полів перебувають у пригірській місцевості. Як наслідок – при обробітку ґрунту та роботі на землі, стикаємось із камінцями, які міцно вкопані у землю чи просто заважають техніці працювати без перешкод». За словами співрозмовника, на початку 2022 року компанія АСТ придбала спеціальну та дороговартісну машину для збирання каміння – Kivi-Pekka 6. Це виявилось надзвичайно корисною інвестицією. «Ефективність машини важко переоцінити, – каже пан Нечипорук. – Адже, коли ми навесні почали роботу в полях, були шоковані кількістю каміння. Разом із каменезбиральною технікою ми очистили 717 гектарів найпроблемніших полів. Для розуміння маштабів – за 5 хвилин роботи кузов вантажівки забивався вщент. Лише уявіть: з одного гектара в середньому збирали 15-20 тонн каміння! А в критичних зонах їх вага та кількість сягала від 50 до 80 тонн із гектара!».

Робота компанії «Акрітера+Агро» з очищення полів від каміння має надзвичайне значення для покращення якості земель пайовиків. Одночасно, й гори каміння, що збирає компанія, також пі­дуть на користь. Вони легко очищуються за допомогою диво-машини та можуть слугувати будівельним матеріалом, наприклад, при будівництві доріг або щебнем для підсипання доріг між полями. Цей будматеріал компанія віддаватиме й місцевим громадам для задоволення їхніх потреб.

Техніці компанії немає часу стояти без діла: у Долинській ТГ у с. Велика Тур’я проблема мала спортивний характер – «Акрітера+Агро» долучилась до підготовки ґрунту для сучасного футбольного поля. Аж тут на часі «боротьба» з «борщівником», розростання якого є проблемою для більшості громад області… Тому знову зустрінемося на толоці. Далі буде.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2022/06/kompaniya-akriteraahro-znachno-pokraschuje-yakist-zemel-pajovykiv/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2022/06/каміння.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2022/06/поле.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.