- Народна Воля - http://volya.if.ua -

В Івано-Франківську на аукціоні зібрали понад 3 мільйони гривень на підтримку Збройних Сил України

Posted By Модератор On 07.10.2022 @ 11:25 In Благодійність,В обороні держави | No Comments

В Івано-Франківську 30 вересня відбувся благодійний аукціон на підтримку прикарпатських воїнів Збройних Сил України. Під час торгів представили 53 унікальних лоти: картини, кераміку, вироби з дерева, книги, ікони і речі з автографами іменитих українців.

aukczion [1]

Проведення аукціону ініціювала голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук. Підтримали його голова обласної ради Олександр Сич, виставивши на продаж аудіозапис спогадів ідеолога і провідника ОУН Ярослава Стецька; Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин, представивши ікону «Христос Страждаючий», який є уособленням багатостраждальної України, що немов «Агнець Божий, який гріх світу забирає» (Ів. 1, 29); народні депутати, відомі особистості, науковці, військові, політики, митці, громадські діячі, міжнародні партнери, а також керівники територіальних громад, зокрема, і Надвірнянської Зіновій Андрійович, який дав власно намальовану картину у студентські роки «Захід сонця», її продали за 70 тис. грн.

Першим лотом виставили виріб «Пам’ять». Його з глини теракоти виготовили бійці під час проходження реабілітації і присвятили пам`яті загиблих побратимів. Стартова ціна – 11 тис. гривень, з-під молотка пішов за 27 тис. грн.

Найдорожчий – лот № 8 «Портрет Любачівського» за 100 тис. грн. Його привезла Вигодська територіальна громада.

Любачівський [2]

Це полотно із сімейної колекції Любові Лаврів – дружини відомого, на жаль, уже покійного художника Олега Лавріва, котрий, власне, і є автором картини. Цей витвір мистецтва написаний у 2010 році. Його продали за пів мільйона гривень Михайлові Городецькому. Чоловік зізнався, картина того варта, хоч і придбав її не для себе. Власники у приватних колекціях її не ховатимуть, а знайдуть можливість показати широкому загалу, пише «Суспільне».

Для аукціону свої вироби з дерева передав ветеран 10-ї гірсько-штурмової бригади Роман Янко з Коломиї. «Оскільки я не можу піти на війну, підтримую бійців у тилу, займаюся різьбою. Хоча основне моє виробництво – це гранули для опалення».

Мати загиблого бійця-добровольця з Бурштина Вадима Савчака віддала для аукціону цінну для неї картину, яка нагадує про сина. Її, пригадує жінка, у Сполучених Штатах Америки син-захисник придбав особисто. «Коли ми побачили цю картину з Вадіком, то дуже захотіли купити. Він каже: «Мамо, то наше! Вона коштувала півтори тисячі доларів. Власник Девід побачив, що нам сподобалася, і погодився знизити ціну. Каже: «Дуже хочете? Скільки маєте грошей?». Відповідаю: «Маємо 150 доларів». Він: «Забирайте».

На аукціоні картину продали за 100 тис. грн. Новий власник Михайло Чуфус вирішив зробити сюрприз та повернути лот сім’ї загиблого захисника. «Я із впевненістю можу сказати, що гроші, за які придбав картину, передам. Але хочу, щоб робота залишилася у батьків. Тому віддаю їм, бо це – пам’ять про сина».

картини [3]

Окрім картини, Михайло Чуфус придбав «Рукавицю з автографом Олександра Усика». Її, зізнався, вже залишить собі на згадку.

Поет Богдан Томенчук, лауреат обласної Стефаниківської премії, виставив на аукціон 7 своїх збірок. Їх придбали за 100 тис грн. Учасники дійства аплодували автору стоячи.

- Важливим стало те, що на аукціон завітали родини загиблих Героїв, які також долучилися, віддавши цінні речі. Мама загиблого на Майдані Героя Романа Гурика віддала його срібний значок «Революція Гідності». Його придбали за 37 тис. грн. А ще безліч виняткових картин, цінних прикрас, ікон ручної роботи, ексклюзивних видань. Вкотре хочу подякувати кожному, хто долучився. Ви зробили великий вклад в нашу Перемогу. Поки в нас існує такий піднесений дух, нас – не здолати», мовила Світлана Онищук.

Загалом під час аукціону вторгували 3 млн. 182 тис. 555 грн. За ці гроші придбають теплі речі для військовослужбовців. Наглядова рада контролюватиме закупівлю усіх тих засобів, які потрібні на зиму. Є потреба в мобільних вагончиках, де хлопці зможуть помитися, випрати одяг, тому ми уже три такі вагончики робимо, — зазначила очільниця ОВА.

Усі лоти, які не вдалося пустити з молотка під час благодійного заходу, згодом реалізують під час виставок-ярмарків та інших заходів на підтримку української армії.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2022/10/v-ivano-frankivsku-na-auktsioni-zibraly-ponad-3-miljony-hryven-na-pidtrymku-zbrojnyh-syl-ukrajiny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2022/10/aukczion.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2022/10/Любачівський.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2022/10/картини.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.