- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пам`яті Ангеліни ВДОВЧИН

Posted By Модератор On 27.01.2023 @ 11:45 In Пам`ять і шана | No Comments

Минуло сорок днів з дня відходу до Вічності на 90-му році земного життя Ангеліни Теофілівни Вдовчин.

Вдовчин [1]

Після закінчення Львівського учительського інституту вона приїхала до Биткова навчати дітей нафтовиків іноземної (французької) мови. Опісля працювала у Пнівській та Надвірнянській №3 десятирічках. Із чоловіком Петром у подружжі прожили майже 70 років. Так розпорядилась доля, що і пан Петро відійшов у Вічність у цьогорічну січневу передйорданську пору.

Народилася пані Ангеліна у селі Страшевичі Старосамбірського району, тодішньої Дрогобицької (зараз Львівської) області. Шестеро її близьких родичів склали свої голови у національно-визвольних змаганнях за самостійну Україну, а батько загинув у 1938-му по дорозі на східний фронт, коли його забрали до Польської армії.

Ангеліна Вдовчин поринула у суспільно-політичну течію громадського життя Надвірнянщини на початку 1990-их. Вона стала активною членкинею осередків товариств «Меморіал», «Просвіта», «Союз українок». Доклала чималих зусиль і старань для створення Надвірнянської районної Асоціації інвалідів, яку очолювала упродовж двох десятиліть. Вона – одна з ініціаторів та організаторів масштабного всенародного першого демократичного віча на Пнівському замку у неділю, 24 вересня 1989 року. Непохитна у своїх національно-патріотичних почуттях і справах як справжня й істинна християнка Ангеліна Вдовчин на світанку 1990 року наполегливо, крок за кроком, слово за словом відстоювала ідею про видання першої у нашому краї демократичної газети, якою став «Вісник Надвірнянщини» у червні 1990-го (згодом «Народна Воля»). Вона вміла тоді переконати і не поступитися на ні йоту, коли йшлося про українську державницьку і національну справу. За свою активну громадсько-суспільну діяльність відзначена медаллю «За заслуги перед Надвірнянщиною».

Вона дуже любила вишивати рушники, на одному з них вигаптувала державний Гимн-Славень та «Молитву за Україну» Олександра Кониського.

Вічная пам`ять і щира заупокійна молитва Ангеліні Вдовчин та її чоловікові Петрові. Висловлюємо найщиріші співчуття їхнім рідним і близьким.

Редакція «Народної Волі»

і Надвірнянська районна

Асоціація інвалідів.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2023/01/pamyati-anheliny-vdovchyn/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2023/01/Вдовчин.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.