- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Плекаймо українську мову – як скарб національний

Posted By Модератор On 24.02.2023 @ 14:52 In Акцент | No Comments

Шановні жителі громади, українці! Щороку 21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започаткувало ЮНЕСКО задля привернення уваги до всіх мов світу.

Українська мова є багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом. Мова об’єднує. За українську мову та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини і доньки держави. Бережімо, плекаймо та цінуймо її, адже мова – найважливіший національний скарб, вона є нашою ідентичністю та національною спадщиною, зазначив Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.

Цікавинки про нашу рідну мову

Зараз у світі розмовляють нашою солов`їною 39 мільйонів людей, а знають її набагато більше. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України записав слова «мед» і «страва». Це – перша згадка українських слів.

Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української до середини XIX століття була назва «руська мова». Найбільша кількість слів починається на літеру «П». Найменш уживаною літерою українського алфавіту є «Ф». Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня. Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово «вороги» може звучати як «вороженьки».

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2023/02/plekajmo-ukrajinsku-movu-yak-skarb-natsionalnyj/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.