- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зустріч із творчим подружжям із Маріуполя

Posted By Модератор On 10.02.2023 @ 12:04 In Творчість | No Comments

У Надвірнянській ЦМПБ відбулась зустріч з творчим подружжям з Маріуполя – Олександром та Марією Сладковими у рамках відзначення Дня Соборності. Модераторка заходу Світлана Гаєвська розповіла про своє знайомство та дружбу з цими гарними людьми, зауважила, що особливість їх в тому, що у них повністю україномовний контент.

Гості нашого краю поділилися власним досвідом: як у російськомовному середовищі вони пропагували українську культуру до 2022-го, продовжують її популяризувати надалі, проживаючи у Дніпропетровщині.

Олександр та Марія пережили 120 днів російської окупації Маріуполя. Люди бачили пекло власними очима. І навіть у таких найскладніших умовах працівники галузі культури України залишилися їй вірними – вони чекали порятунку від рідної землі, не йшли на співпрацю з окупаційною владою, молилися за Україну (Марія у той час писала вірші про Україну).

Родина Сладкових розповіла про власні сценарії, вірші, пісні з аранжуванням, фонограмою, відео, які покликані возвеличувати українську культуру. Мовилось про любов до рідного міста, мрії на майбутнє і любов до Батьківщини, яка зігріває їхні серця.

Марія читала власні вірші. Майже кожен її твір – це окрема історія життя. Олександр детально згадав події 2013-го, які привели їх до розуміння питань державності. З того часу родина активно вивчала українську мову, літературу, історію, культуру і впродовж 8-ми років займалася просвітництвом у Маріуполі.

Дідусь Марії Сладкової раніше був директором «Азовсталі». Це ще один факт, який заслуговує на окрему тему. А в підсумку – історія Сладкових могла б лягти в основу великого прозового твору історичного чи літературного…

Марія та Олександр подарували всім глядачам календарики з фотографією Маріуполя. А директорка ЦМПБ Марта Кушнерчук вручила творчій родині новий збірник творів літстудійців Надвірнянської «Бистріні» «Україна в строю».

Маріупольців морально підтримали: Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, працівники управління культури, пластуни, письменники, громадські діячі, журналісти.

Світлана ГАЄВСЬКА,

бібліотекарка ЦМПБ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2023/02/zustrich-iz-tvorchym-podruzhzhyam-iz-mariupolya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.