- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Читали лекцію «Слово Марка Боєслава продовжує боротьбу»

Posted By Модератор On 10.03.2023 @ 13:05 In Історія і сучасність | No Comments

У міській бібліотеці для дітей та юнацтва ім. І. Яцури Надвірнянської міської ради у рамках лекторію «Кафедра» відбулась лекція «Слово Марка Боєслава продовжує боротьбу», присвячена 71-ій річниці з дня загибелі військового і політичного діяча, повстанського поета, члена організації Пласт Михайла Дяченка (псевдо Марко Боєслав).

Андрейчук [1]

Лекцію прочитали депутат районної ради Василь Андрейчук та Олег Савчук. Василь Юрійович розповів про життя та боротьбу Михайла Дяченка та про перевидання за власний кошт збірочки оповідань «Горді душі», в яку увійшли оповідання «Івась із Крички» та «Богданко». Оригінал видання зберіг дідусь Василя Юрійовича Василь Маланюк, колишній районний провідник ОУН Ланчинецького району у 1944-1946 роках. Надрукована у підпіллі у видавництві ім. С. Петлюри у Станиславові 1948 року.

В основу оповідань Марка Боєслава (25 березня 1910-22 лютого 1952) покладено реальні події, пов`язані з юними українцями, чиї героїчні вчинки потрясли не тільки дорослих, але й сталінських душогубів. А заповіт юного Івася «Любіть Україну так, як я її любив!» воістину є заповітом, що робить народ непоборним, зазначає у своїй передмові Василь Андрейчук. Творча спадщина Марка Боєслава залишається ще маловідомою. Хоча він – ідеолог, публіцист і пропагандист визвольної боротьби ОУН-УПА 1940-1950 років, чоловий поет УПА. Мав псевдо «Гомін» і «Марко Боєслав», член Української Головної Визвольної Ради, референт пропаганди Карпатського крайового проводу ОУН, нагороджений Срібним Хрестом Заслуги. Він, зокрема, автор відомої пісні «Рости, рости, Черемшино», яку вважають народною, і написав її для друкарки-підпільниці Марти Свідрук (псевдо «Черемшина») із Надвірної.

Книги Василь Юрійович подарував присутнім пластунам та бібліотекам Надвірнянської ТГ. Учні Цуцилівської гімназії (директор Микола Андрейчук) Андрій Чижик, Денис Попович та Євген Попович представили інсценізацію оповідання Марка Боєслава «Богданко». Продовжив оповідь Олег Савчук, який розповів про видавничу діяльність ОУН-УПА, зокрема, про те, як у складних умовах видавали книги, періодичні видання, бо розуміли важливість друкованого слова.

Як завжди, творча зустріч пройшла цікаво і пізнавально. Дякуємо лекторам, а також всім, хто завітав, поінформувала бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Яцури.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2023/03/chytaly-lektsiyu-slovo-marka-bojeslava-prodovzhuje-borotbu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2023/03/Андрейчук.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.